Múka zo zel. banánov 500g MEDU

5169

Banány sú chronicky známe ovocie, ktoré je v celosvetovom meradle na popredných priečkach v spotrebe. Je však zaujímavé, že kým vo vyspelých krajinách, kam sa banány dovážajú sa konzumujú zrelé banánové plody, v krajinách pôvodu, kde sa banány pestujú tvoria gro spotreby nezrelé zelené banány.

Viac detailov

Nakúpte ešte za 60,00 € a získajte dopravu ZDARMA.

Nakúpte u nás nad 60Eur a tovar Vám doručíme na naše náklady!

8,38 € s DPH

16,76 € za kg

Vlastnosti

Bez lepku Áno
Bez sóje Áno
Bio Nie
Vegan Áno

Detaily

Banánová múka sa vyrába zo zelených banánov, ktoré sú lúpané, krájané, sušené a následne pomleté na jemnú múčku. Nejde teda o klasickú múku získavanú zomletím semien. Múku zo zelených banánov môžeme preto prirovnať k špeciálnej ovocnej mletej zmesi.

Tradične sa banánová múka začala vyrábať v chudobných oblastiach Afriky a Jamajky ako náhrada drahej pšeničnej múky. Neskôr sa okolo roku 1900 začala dovážať do Strednej Ameriky ako múka so špeciálnymi dietetickými vlastnosťami.

Múka zo zelených banánov je bezlepková, vhodná pre celiatikov a ľudí s rôznym stupňom intolerancie lepku. Rozširovaniu do sveta vďačí banánová múka faktu, že je ideálnou bezlepkovou náhradou pšeničnej múky. Dnes je vyzdvihovaný aj obsah rezistentného škrobu, ktorý je stredobodom zájmu niekoľkých špeciálnych diét.

Múka zo zelených banánov má vysokú nutričnú hodnotu. K najviac ceneným látkam patrí spomínaný rezistentný škrob, ktorý sa od ostatných škrobov líši spôsobom trávenia. Kým bežné škroby sú trávené a vstrebávané už v tenkom čreve, rezistentný škrob je rozkladaný baktériami až v hrubom čreve. Výsledným produktom metabolizmu rezistentného škrobu sú rôzne mastné kyseliny s krátkym reťazcom.

Použitie:

Varením sa obsah rezistentného škrobu znižuje, preto sú najviac preferované recepty, v ktorých sa múka zo zelených banánov pridáva v surovom stave. Takto možno pripravovať rôzne krémy, kaše, nápoje. Múka zo zelených banánov je vhodná aj na finálne zahusťovanie jedál a nápojov.

Múka zo zelených banánov je tiež veľmi bohatá na kyselinu butyrátovú, ktorej sú priprsované rôzne priaznivé účinky na trávenie a metabolizmus. Rovnako je táto múka bohatá na dôležité minerálne látky ako draslík, horčík a železo.

Ďalšie produkty v rovnakej kategórii (30)