Detaily
Zázvorovník lekársky je vytrvalá tropická rastlina a rastie v tropických oblastiach Číny, Indie a Jamajci. Pestuje sa v nížinách, vo vlhkých pôdach. Najviac sa využíva koreň tejto rastliny, ktorý je žltohnedej farby. Po usušení sa koreň pomelie a vyrába sa z neho známe korenie, ktoré sa využíva najmä v ázijskej kuchyni.
Zloženie: Embilika lekárska - Amalaki (Emblica officinalis), Haritaki (Terminalia chebula), Vibhitaka (Terminalia bellirica), špargľa hroznovitá (Asparagus racemosus), rasca lúčna (Carum carvi L.), senovka grécka (Trigonella foenum-graecum), rasca rímska (Cuminum cuminum L.), bazalka svätá (Ocimum tenuiflorum), sladovka hladkoplodá - sladké drievko (Glycyrrhiza glabra), zázvorovník lekársky - zázvor (Zingiber origgicinalis), marena farbiarska (Rubia tinctorum), kurkumovník dlhý (Curcuma longa), Chitraka (Plumbago zeylanica)
Glycyrrhiza glabra posilňuje organizmus pri výskyte alergickej reakcie na niektorú zložku potravy a priaznivo pôsobí svojimi antioxidačnými účinkami na zdravé zažívanie. Kurkumovník dlhý pôsobí priaznivo na zažívanie a tráviaci trakt. Zázvorovník lekársky podporuje trávenie a upokojuje v prípade nevoľnosti. Terminalia bellirica a Terminalia chebula priaznivo ovplyvňujú žalúdočnú a črevnú činnosť. Marena srdčitá pomáha odstraňovať toxíny.
Príprava: Jednu čajovú lyžičku bylinnej zmesi (cca 2g) zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte minimálne 10 minút vylúhovať.
Pre zosilnenie účinku povarte rovnaké množstvo zmesi 3 – 5 minút bez nutnosti ďalšieho lúhovania.
Odporúčané dávkovanie: 2 – 3 šálky za deň
Krajina pôvodu: Nepál