Domov > Blog > Náš tip > Kurkuma – Korenie života

KURKUMA – Korenie života

Kurkuma, známa tiež ako indický šafrán, je silná protizápalová bylina, ktorá sa po stáročia používa na liečbu rôznych ochorení. Indovia, ktorí sa považujú za najväčších fanúšikov kurkumy, tento žltý prášok nazývajú korením života. Kurkuma nemusí ochucovať len jedlo.

Kľúčová účinná látka kurkumín sa skúma kvôli svojej schopnosti pôsobiť preventívne voči chorobám a zároveň pomáhať pri samotnej liečbe.

Kurkuma zmierňuje poruchy trávenia, plynatosť a nadúvanie. Kurkumín podporuje tvorbu žlče, čo vedie k lepšiemu tráveniu tukov. Pôsobí tiež proti zápalom žalúdka a tenkého čreva, znižuje tvorbu žalúdočných vredov.

Ako antioxidant je kurkuma priamo zodpovedná za ochranu pečene a dokáže jej pomôcť pri chronických problémoch, ako sú infekčné zápaly a pri prekonávaní žltačky. Priaznivo tiež ovplyvňuje liečbu pečene pri jej toxickom poškodení.

Kurkumín je veľmi dobre rozpustný v tukoch, preto sa odporúča konzumovať s jedlom či nápojom obsahujúcim tuky. Pre skutočné zhodnotenie kurkumy je nevyhnutné konzumovať ju s čiernym korením. Jedna štúdia preukázala, že čierne korenie zlepšuje vstrebávanie kurkumínu až o 1000 %.

V našej ponuke nájdete kurkumu vo forme prášku či tabliet:

Použitie: Výborne sa hodí na varenie (napríklad do ryže, cestovín, polievok či omáčok), z kurkumy sa tiež pripravuje tradičný nápoj „Zlaté mlieko“.

Návod na výrobu zlatého mlieka: V malom hrnci povaríme ¼ šálky prášku kurkumy, ½ lyžičky mletého korenia a ½ šálky filtrovanej vody, kým nám vznikne hustá kaša. Pastu z kurkumy dáme do sklenenej nádoby a uchovávame v chlade. Do šálky mlieka potom pridávame štvrť alebo viac čajovej lyžičky tejto pasty. Môžeme dosladiť medom. Dobrú chuť!

Okrem varenia sa kurkuma využíva napríklad na bielenie zubov či farbenie oblečenia.

%d blogerom sa páči toto: