Domov > Blog > Náš tip > Kimchi a Pickles – fermentovaná zelenina plná vitamínov

Kimchi a Pickles – fermentovaná zelenina plná vitamínov

Fermentácia je veľmi starý a mimoriadne zdravý spôsob uchovávania potravín bez sterilizácie či prídavných látok. 

Všetko potrebné si naložená zelenina vytvorí sama a dokonca ešte zhodnotí svoju výživovú hodnotu.

 

 

 

Kvasená zelenina je zdravá, pretože:

  • Je zdrojom vitamínu C, A, vitamínov skupiny B, vitamínu K, U, kyseliny mliečnej
  • Obsahuje probiotiká, prebiotiká, kyselinu mliečnu a množstvo minerálov
  • Je ľahšie stráviteľná ako surová zelenina
  • Pôsobí detoxikačne
  • Odstraňuje zápchu, čistí hrubé črevo
  • Znižuje krvný cukor
  • Blahodarne pôsobí pri žalúdočných vredoch
  • Prispieva k liečbe anémie
  • Je prevenciou osteoporózy

Kimchi, ktoré patrí medzi jednu z najzdravších potravín na svete, je vyrobené z kapusty, reďkovky Daikon a cibule.

Vôňa tohto kórejského jedla je špecifická a pomerne intenzívna, no vyvažuje ju perfektná chuť kapusty a jej zdravotné benefity.

Pickles je nakladaný šalát z kapusty, repy a reďkovky Daikon.

Kimchi aj Pickles sú vhodné ako príloha, no zakomponovať ich môžete aj do rôznych jedál, či do polievky. Zmiešajte ich  napríklad s ryžou, ryžovými rezancami, palacinkami na slano a podobne.

Všetky fermentované potraviny, a kapusta obzvlášť, slúžia ako probiotiká. Prispievajú k správnemu fungovaniu tráviaceho traktu a posilňujú črevnú mikroflóru. Slizničná imunita má vplyv na vašu celkovú obranyschopnosť, takže pravidelnou konzumáciou fermentovanej kapusty sa vyhnete rôznym chrípkam a nádcham, ktoré sa v zimnom a letnom období často vyskytujú. Kimchi má aj protizápalové účinky.

V našom eshope a predajniach nájdete oba výrobky, vyrobené v Českej republike.

%d blogerom sa páči toto: