Domov > Blog > Náš tip > Brezový cukor (Xylitol)

Brezový cukor (Xylitol)

Brezový cukor Xukor je prírodné sladidlo, ktoré udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru.

Xylitol sa prirodzene vyskytuje v takmer všetkých druhoch zeleniny a ovocia. Priemerný dospelý človek skonzumuje niekoľko sto miligramov xylitolu z ovocia a zeleniny denne.

Obsahuje o 40% menej kalórii a o 70% menej uhľohydrátov ako rafinovaný cukor (240 kal/ 100 g). Vďaka glykemickému indexu 7 je vhodný aj pre diabetikov.
Pomáha udržať normálnu hladinu glukózy a znižuje chuť do jedla, pomáha pri prejedaní sa a nadváhe.

Použitie: Môže sa používať namiesto cukru v rovnakých množstvách v pomere 1:1. Vďaka skvelej rozpustnosti ho možno použiť v studenej aj teplej kuchyni, pri príprave rôznych šalátov, pri pečení, varení, alebo sladení nápojov. Jeho sladivosť je takmer rovnaká ako u repného cukru.

Xylitol sa používa v produktoch zdravej výživy, napríklad v žuvačkách, cukríkoch, zubných pastách, nosných kvapkách a sprejoch. Používa sa na varenie a pečenie a ako bežný cukor. Nie je vhodný na prípravu kysnutého cesta.

Zloženie: 100 % xylit (brezový cukor). 

Výživové hodnoty na 100g:
Energetická hodnota: 1004 kJ/240 kcal
Hmotnosť: 500g, 1000g
Krajina pôvodu: Fínsko.

 

%d blogerom sa páči toto: