Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky – drvený je známy aj ako Ostropestrec mariánsky, Silybum marianum (L.), Strieborný bodliak, ľud. Kristova koruna. Dozrieva koncom septembra, kedy sa v plode tvorí látka silymarín, ktorá je kľúčom k vášmu zdraviu, pretože pomáha k prečisťovaniu pečene a k regenerácii pečeňových buniek pečeňovej membrány.

Silymarín je ešte silnejším antioxidantom ako vitamíny C a E, čím chráni pečeňové bunky pred jedovatými látkami vyvolávajúcimi zápal pečene, spomaľuje starnutie a bráni vzniku civilizačných ochorení.

Okrem pečene má blahodárne účinky na žlčník a tráviaci systém. Regeneruje pečeňové bunky, podporuje tvorbu žlče, znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Pestrec pomáha pri cirhóze, steatóze (stukovatení), hepatitíde (žltačke) typu B a C, mononukleóze, žlčníkových kameňoch, otravách alkoholom, drogami, či hubami.

Veľkým prínosom je aj obsah nenasýtených mastných kyselín, bez ktorých nie je vstrebateľnosť niektorých vitamínov a minerálov.

Drť vzniká lisovaním plodov pestreca mariánskeho za studena.

Dôležité živiny: pestrec obsahuje bielkoviny, živicu, taníny, flavonoidy, flavonolignany, vitamíny A, D, E, F, K, vitamíny skupiny B, zinok, selén, meď, a iné minerálne a stopové prvky.

Dávkovanie: denne 1 – 2 čajové lyžičky do jedla, šalátu, jogurtu, nápoja alebo na priamu konzumáciu a zapite vodou. Na zlepšenie trávenia a očistenie organizmu od toxínov užívajte 1 polievkovú lyžicu drte spolu so 100-150g jogurtu alebo kefíru. Odporúčame užívať 1 mesiac. Nezabúdajte vypiť denne aspoň 2 litre vody.

Použitie v kuchyni: drť je vhodná do cesta, polievok, fašírok a šalátov. Množstvo drte v pokrme by nemalo prevyšovať 20%. Drť obsahuje 10x viac minerálnych a stopových látok ako pšeničná múka.

Zloženie: 100% prášok z plodov pestreca mariánskeho, 250g.

Výživové hodnoty na 100g: 
Energetická hodnota: 1644 kJ/ 393 kcal
Bielkoviny: 18,4 g
Sacharidy: 65,7g z toho cukry: 0g
Tuky: 6,3g z toho nasýtené mastné kyseliny: 1,1g
Soľ: 0g

Krajina pôvodu: Ukrajina