Rakytník rešetliakový patrí medzi najliečivejšie rastliny v našich zemepisných šírkach. Používali ho od dávnych čias na Sibíri, v čínskej, tibetskej a indickej medicíne.

Rakytník obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, B1, B2, B3, A, D, K (zvyšuje zrážanlivosť krvi), P (flavonoidy, najmä rutín), E, F (esenciálne mastné kyseliny), kyselina listová, karotén a karotenoidy, fosfor, vápnik, železo, mangán, fytoncídy, organické kyseliny, omega -3, -6, -9, -7 nenasýtené mastné kyseliny. Plody a kôra obsahujú serotonín, tzv. hormón šťastia, ktorý má dôležitú funkciu na normálnu funkciu nervového systému.

Výrazne podporuje imunitný systém, je veľmi vhodný pri rekonvalescencii.

Podporuje tvorbu žlče a tráviacich enzýmov, stimuluje činnosť pečene a pľúc, reguluje krvný obeh. Môže pomôcť pri pľúcnych ochoreniach, žalúdočných vredoch, rôznych kožných ochoreniach vrátane akné, je schopný tlmiť bolesť, pomáha zabraňovať vypadávaniu vlasov.

Mrazený rakytník si uchováva vysoký podiel živín a oproti sušeným plodom si zachováva šťavu. Mrazený rakytník máme dostupný na osobný odber vo všetkých našich predajniach.

Užívanie: Už 10 bobúľ denne pokryje bežnú dennú dávku vitamínu C. Plody rakytníku je možné konzumovať priamo alebo vo forme čaju –1 čajová lyžička rakytníku do 250ml vody.

Rakytníkový sirup: Plody umyjeme, rozmixujeme a precedíme. Šťavu s dužinou zahrejeme. Po zahratí zmiešame s cukrom. Pripravený rakytníkový sirup obsahuje vitamíny C, D, K, provitamín A, vitamíny skupiny B, železo a až 10 % oleja. Použitie: bolesti žalúdka a problémy s trávením, posilnenie imunity (pri chrípke, infekčných chorobách), ako doplnenie vitamínov, boj proti jarnej únave, či zvýšenie odolnosti proti stresu.

TIP: Ak sa vám nechce sirup pripravovať, môžete vyskúšať Rakytníkový sirup z Tvrdošoviec.

Kompletnú ponuku výrobkov z rakytníka môžete sledovať v našom eshope.