Morské riasy

Morské riasy tvoria už tisíce rokov neodmysliteľnú súčasť stravovania a medicíny v Číne, Kórei či Japonsku. Obľuba týchto plodov mora pomaly rastie aj v našich končinách. Jedlé morské riasy sa líšia nielen veľkosťou, ale i farbou.

Najčastejšie druhy rias:

  • Nori: červená riasa, bežne predávaná v sušenom stave. Používa sa na výrobu sushi.
  • Morský šalát: druh zelenej riasy Nori. Vzhľadom pripomína šalátové listy.
    Morský šalát sa zvykne konzumovať surový, alebo sa pridáva do polievok.

  • Kelp: hnedá riasa. Dostať ju kúpiť najmä v sušenom stave.
    Stala sa jednou z bezlepkových alternatív k rezancom.
 
  • Kombu: riasy s výraznou chuťou. Najčastejšie sa používajú ako prísada do polievok, alebo sa nakladajú (ako zaváranina).
 

  • Wakame: hnedá riasa. Najčastejšie sa používa na prípravu čerstvého šalátu z morských rias. Osvedčila sa tiež ako prísada do polievok.
 
  • Dulse: červená riasa mäkšej konzistencie. V gastronómii sa využíva na dochutenie pokrmov, alebo sa v sušenom stave jedáva samostatne.
  • Chlorella: zelená riasa. Kúpite ju najmä ako potravinový doplnok (v práškovej forme).
  • Agar karagenan: látky, ktoré sa získavajú z rias. Keďže majú želatínovú konzistenciu, slúžia ako zahusťovadlá a prísady do potravín.

Zdravotné prínosy morských rias

  1. Sú dobrým zdrojom živín, ktoré nás ochránia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.
  2. Pravidelná konzumácia morských rias podporuje chudnutie. Morské riasy odbúravajú prebytočný tuk, znižujú pocit hladu a bránia nadmernému ukladaniu tukov. Navyše, obsahujú iba minimum kalórií a veľa vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie a zabraňuje zápche.
  3. Morské riasy majú antioxidačné, antialergénnea protektívne účinky.
  4. Morské riasy chránia pred metabolickým syndrómom, poškodením kože,rednutím kostí a reumatoidnou artritídou.
  5. Eliminujú vplyv rádioaktívnycha chemických látok na organizmus.

Vo vybraných prípadoch sa osvedčili ako liek na mužskú aj ženskú neplodnosť.

Morské riasy sú bohaté na rôzne minerály a stopové prvky. Za všetky spomeňme vápnik, horčík, zinok, železo rôzne vitamíny(A, B, B17, C, E,..). Niektorí odborníci tvrdia, že morské riasy sú skvelým rastlinným zdrojom vitamínu B12, ktorý sa prirodzene vyskytuje iba v potravinách živočíšneho pôvodu.
Spirulina a chlorella obsahujú dvakrát viac bielkovín na jednu dávku ako iné druhy rias. Na rozdiel od iných druhov morských rias, obsahujú aj všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré ľudské telo potrebuje. Preto sa považujú za proteíny s kompletným aminokyselinovým spektrom.

Morské riasy obsahujú až 15x viac minerálnych látok v porovnaní so zeleninou. Aj preto im ľudia zvyknú hovoriť „morská zelenina“. Je to kvalitný, najľahšie využiteľný zdroj ľahko stráviteľných bielkovín, vlákniny a uhľohydrátov.

Hádam najcennejším prvkom, ktorý v morských riasach nájdeme, je jód. Jeho dostatočný príjem vplýva na  správne fungovanie štítnej žľazy. Tá zohráva v organizme človeka nezastupiteľnú. Denná odporúčaná dávka jódu pre dospelého človeka predstavuje zhruba 150 mikrogramov. Takéto množstvo jódu bez problémov pokryjete, ak si menšiu porciu morských rias doprajete aspoň 5x týždenne.

Sušené riasy mávajú väčšiu koncentráciu živín než čerstvé. Jedna polievková lyžica (cca 8 gramov) obsahuje totožné množstvo ako 100 gramov čerstvých rias. Vďaka špecifickej chuti dokážu ozvláštniť každé jedlo.

Použitie:  do polievky, omáčok, alebo aj ako čaj. Ak riasy pridáte k strukovinám do varenia, budú ľahšie stráviteľné a eliminujete plynatosť. Niektoré sušené riasy sú skvelým korením. Nori plátky morskej riasy sa využívajú pri balení sushi.