Na slnku usušená miazga stromov Pistacia Lentiscus sa mení na drobivú číru žltkastú živicu, ktorá žuvaním opäť zmäkne a stáva sa homogénnou bielou hmotou. Jej chuť môže byť spočiatku trpká, no časom uvoľňuje príjemnú arómu, ktorá mierne pripomína živicu pínie, či cédra. Jej názov pochádza z gréckeho slovesa „mastíchein“ – „škrípať zubami“.
Masticha obsahuje desiatky účinných látok, vďaka ktorým vykazuje mnohé priaznivé účinky, najmä pri žalúdočných a črevných ťažkostiach.
Proti bolestiam žalúdka a tráviacim ťažkostiam.
Proti páleniu záhy, na zlepšenie stavu slizníc v tráviacom trakte.
Proti vredovým ochoreniam (žalúdočné vredy, vredy na dvanástorníku).
Proti oxidácii LDL (cholesterolu)
Ako prirodzený antioxidant.
Výrazne redukuje Helicobactera pylori.
Krajina pôvodu: Grécko
Video o jej pestovaní, zbere a krásnom ostrove Chios odkiaľ tento poklad pochádza: