Masticha

Na slnku usušená miazga stromov Pistacia Lentiscus sa mení na drobivú číru žltkastú živicu, ktorá žuvaním opäť zmäkne a stáva sa homogénnou bielou hmotou. Jej chuť môže byť spočiatku trpká, no časom uvoľňuje príjemnú arómu, ktorá mierne pripomína živicu pínie, či cédra. Jej názov pochádza z gréckeho slovesa „mastíchein“ – „škrípať zubami“.

Masticha obsahuje desiatky účinných látok, vďaka ktorým vykazuje mnohé priaznivé účinky, najmä pri žalúdočných a črevných ťažkostiach.

  • Proti bolestiam žalúdka a tráviacim ťažkostiam.
  • Proti páleniu záhy, na zlepšenie stavu slizníc v tráviacom trakte.
  • Proti vredovým ochoreniam (žalúdočné vredy, vredy na dvanástorníku).
  • Proti oxidácii LDL (cholesterolu)
  • Ako prirodzený antioxidant.
  • Výrazne redukuje Helicobactera pylori.

Krajina pôvodu: Grécko

Video o jej pestovaní, zbere a krásnom ostrove Chios odkiaľ tento poklad pochádza: