Pri klíčení sa spustí enzymatický proces, kedy sa vitamíny a minerály spoja do organických celkov. Obsah vitamínov A, B12 a C rapídne vzrastá. V tomto štádiu sú klíčky ľahšie stráviteľné a obsahujú výnimočné spektrum živín. Naklíčené semená sú v porovnaní s nenaklíčenými podstatne bohatšie na obsah esenciálnych aminokyselín, bielkovín a škrobov.
S klíčením môžeme začať v ktoromkoľvek ročnom období. Klíčime v pohári, tanieri, prípadne použijeme špeciálne misky na klíčenie.
Pri každom type klíčkov opakujeme tri kroky: namočiť, prepláchnuť, nechať odkvapkať. Aby klíčky nevyschli alebo naopak nezahnívali, je potrebné venovať sa im 2x denne. Vždy to zaberie len pár minút, ale neoplatí sa vynechať. Klíčky dozrievajú v priemere za 3-5 dní.