Kimchi a Pickles – fermentovaná zelenina plná vitamínov
Fermentácia je veľmi starý a mimoriadne zdravý spôsob uchovávania potravín bez sterilizácie či prídavných látok.
Všetko potrebné si naložená zelenina vytvorí sama a dokonca ešte zhodnotí svoju výživovú hodnotu.
Kvasená zelenina je zdravá, pretože:
- Je zdrojom vitamínu C, A, vitamínov skupiny B, vitamínu K, U, kyseliny mliečnej
- Obsahuje probiotiká, prebiotiká, kyselinu mliečnu a množstvo minerálov
- Je ľahšie stráviteľná ako surová zelenina
- Pôsobí detoxikačne
- Odstraňuje zápchu, čistí hrubé črevo
- Znižuje krvný cukor
- Blahodarne pôsobí pri žalúdočných vredoch
- Prispieva k liečbe anémie
- Je prevenciou osteoporózy
Kimchi, ktoré patrí medzi jednu z najzdravších potravín na svete, je vyrobené z kapusty, reďkovky Daikon a cibule.
Vôňa tohto kórejského jedla je špecifická a pomerne intenzívna, no vyvažuje ju perfektná chuť kapusty a jej zdravotné benefity.
Pickles je nakladaný šalát z kapusty, repy a reďkovky Daikon.
Kimchi aj Pickles sú vhodné ako príloha, no zakomponovať ich môžete aj do rôznych jedál, či do polievky. Zmiešajte ich napríklad s ryžou, ryžovými rezancami, palacinkami na slano a podobne.
Všetky fermentované potraviny, a kapusta obzvlášť, slúžia ako probiotiká. Prispievajú k správnemu fungovaniu tráviaceho traktu a posilňujú črevnú mikroflóru. Slizničná imunita má vplyv na vašu celkovú obranyschopnosť, takže pravidelnou konzumáciou fermentovanej kapusty sa vyhnete rôznym chrípkam a nádcham, ktoré sa v zimnom a letnom období často vyskytujú. Kimchi má aj protizápalové účinky.
V našom eshope a predajniach nájdete oba výrobky, vyrobené v Českej republike.