Karob je zdravšia alternatíva kakaa alebo čokolády. Rozdiely medzi kakaom a karobom sú veľké z hľadiska obsahu tukov a cukrov. Kakao je oveľa tučnejšie (obsahuje až 23% tuku), karob obsahuje len 7% tuku.

Čo sa týka cukru, kakao obsahuje len 5% cukru a v prípade karobu je to až 48% cukru. Je tak ideálnym ochucovadlom zdravých pokrmov so sladkým nádychom. Kalorická hodnota karobu je pritom asi o tretinu menšia, než u kakaa.

Karob má priaznivý vplyv na trávenie, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdiel od kakaa jeho zjedenie nevyvoláva zrýchlený tep, poruchy spánku alebo hyperaktivitu.  

V karobe sú bohato zastúpené najmä horčík, vápnik (až 3-krát viac ako kakao), železo, fosfor, nikel. Čo sa týka vitamínov, tak  vitamíny A, B, a D. Okrem toho je prírodným zdrojom aminokyselín (alanínu, prolínu a valínu) a vlákniny.

Oproti kakau však neobsahuje kofeín, alergény, methylxanthíny ani teobromín. Svojim domácim miláčikom, pre ktorých je klasická čokoláda nebezpečná, tak môžete bez obáv dopriať sladkú karobovú odmenu. Karob je skvelou voľbou aj pre ľudí trpiacich alergiou na kakao. Z karobu si môžete vyrobiť skvelé domáce „čokolády“, alebo si zakúpiť sladké výrobky z karobového prášku.

Použitie: Karobom môžeme nahradiť kakao pri príprave domácich dezertov, sušienok, zmrzlín, poliev, sladkých nátierok a ďalších sladkostí.

Karobový prášok môžete pridať do rastlinného mlieka a získate lahodný nápoj. Možno ho použiť aj ako náhradu múky pri bezlepkovej diéte. Karob sa používa na výrobu náhrady čokolády.